연구논문

번호 논문명 게재지 ISSN 저자 게재연월 원문보기 첨부파일
1 바실러스 균주를 이용한 분리대두단백 발효물의 항산화 및 항고지혈 효과 한국식품영양과학회지 52(9) 김현왕, 오현화, 정도연, 송근섭 2023년09월
2 커피 발효물의 발효 특성 및 항비만 효과 한국식품저장유통학회 30(4) 박소현, 오현화, 정도연, 김영수 2023년08월
3 Protective Effect of Long-Term Fermented Soybeans with Abundant Bacillus subtilis on Glucose and Bone Metabolism and Memory Function in Ovariectomized Rats: Modulation of the Gut Microbiota Foods 12(15) 양희종, Ting Zhang, Yu Yue, 정수지, 류명선, Xuangao Wu, Chen Li, 정도연, 박선민 2023년08월
4 Comparison of the laxative effects of Korean Gochujang containing different microbiota on loperamide-induced constipation in ICR mice Food & Function 14 김나연, 김경아, 양희종, 정수지, 한안나, 차연수 2023년08월
5 오디식초의 품질특성 및 생리활성 한국식품저장유통 30(4) 임은정, 조승화, 강현진, 오효빈, 김영수, 정도연 2023년08월
6 Anti-Inflammatory Effect and Signaling Mechanism of Glycine max Hydrolyzed with Enzymes from Bacillus velezensis KMU01 in a Dextran-Sulfate-Sodium-Induced Colitis Mouse Model Nutrients 15(13) 이성현, 김하림, 노은미, 박재영, 곽미숙, 정예진, 양희종, 류명선, 서향임, 장한수, 김선영, 박미희 2023년07월
7 Fecal Microbiota Profiling of Dairy Cattles, Holstein and Jersey, in South Korea : A Comparative Study Journal of Life Science V33(7) 하광수, 서지원, 양희건, 박세원, 이수영, 박영경, 이란희, 정도연, 양희종 2023년07월
8 Diversity and Succession of the Bacterial Community during initial Fermentation Period in Modernized Soy Sauce (Ganjang) Journal of Life Science V33(6), 481~489 정호진, 하광수, 이정미, 송예지, 정도연, 양희종 2023년06월
9 Evaluation of Body Changes and the Anti-Obesity Effect after Consumption of Korean Fermented Food, Cheonggukjang: Randomized, Double-Blind Clinical Trial Foods 12(11) 한아름, 정수지, 류명선, 양희종, 정도연, 서유빈 2023년05월
10 Comparative Physicochemical Characteristics and Microbial Communities in Commercial Kimchi and Mukeunji Products (국내 시판김치와 묵은지의 이화학적 특성 및 미생물 군집 구조 비교) Journal of Life Science V33(4), 325~333 이수영, 정수지, 류명선, 하광수, 노윤정, 정도연, 양희종 2023년04월